Olej lniany – produkt o cennych właściwościach

Olej lniany to olej wyciskany z siemienia lnianego (nasion lnu). Jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych. Po ten olej sięgają wszyscy, dla których ważne jest własne zdrowie i zdrowie najbliższych.

Właściwości zdrowotne oleju lnianego

Olej lniany jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na prawidłowy rozwój organizmu i na jego zdrowie. Kwasy omega 3 i omega 6 pełnią ważną rolę w budowie komórek oraz w produkcji hormonów. Wpływają na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, obniżają poziom „złego” cholesterolu, a podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu.

Olej lniany zawiera też duże ilości witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, chroni przed wolnymi rodnikami, zapobiega chorobom układu krążenia, odżywia skórę, opóźnia procesy starzenia. Regularne spożywanie oleju lnianego wspomaga walkę z wieloma chorobami, ten olej jest składnikiem diety antynowotworowej, zapobiega chorobom układu krążenia, chroni serce, wspiera układ nerwowy.

To dobrodziejstwo, z którego korzystano już w starożytności. Sprzyja odchudzaniu, usprawnia procesy trawienia i pracę układu pokarmowego.

Olej lniany w pielęgnacji skóry i włosów

Siemię lniane i olej lniany to cenne surowce kosmetyczne. Po zalaniu nasion lnu tworzy się gęsta papka, którą można jeść w formie kisielu w celu polepszenia przemiany materii, zwiększenia odporności oraz aplikować zewnętrznie na skórę i na włosy. Len to doskonały produkt do pielęgnacji włosów, stają się one gładsze, szybciej rosną, nabierają blasku. Olej lniany można rozcierać na skórze głowy i włosach w formie odżywki. Wcierany w skórę doskonale ją pielęgnuje, wzmacnia i uelastycznia.

Produkcja i przechowywanie oleju lnianego

Olej lniany utrzymuje swoje właściwości dzięki odpowiednim procesom tłoczenia i dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Jest tłoczony na zimno, co zapobiega niszczeniu cennych i nietrwałych kwasów tłuszczowych zawartych w nasionach. Wysoka temperatura, powietrze i światło uszkadzają strukturę oleju. Dlatego olej lniany stosuje się wyłącznie na zimno, do pieczenia i smażenia używa się innych rodzajów tłuszczów.

Olej lniany należy też przechowywać w niskiej temperaturze, w ciemnym miejscu, z daleka od źródła światła. Przy zakupach oleju lnianego trzeba zwrócić uwagę na to, jak olej przechowywany jest w sklepie. Najlepiej kupować olej w butelkach o niewielkiej pojemności. To pozwala szybciej go wykorzystać.

Olej lniany – produkt o cennych właściwościach
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here