Coraz więcej Polaków otwiera się na nowe smaki i chętnie sięga po owoce morza. Można z nich wyczarować pyszne przekąski, zupy oraz dania główne. Świetnie komponują się z makaronem, sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Aby jednak wzbogaciły smak potrawy, musimy mieć pewność, że są one świeże. Dlatego warto wiedzieć, gdzie i jak je kupować.
Gdzie kupować owoce morza?
Większość osób nie zastanawia się nad tym, gdzie kupować owoce morza, by były świeże. Większość osób wybiera się po prostu do hipermarketów i tam kupuje wybrane przysmaki. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że od połowu do momentu, kiedy owoce morza trafią do naszego domu, muszą przebyć długą drogę. Sprawia to, że tracą świeżość. Alternatywą jest kupowanie mrożonek. Należy jednak zauważyć, że morskie specjały nie należą do tanich produktów, a w przypadku zakupu mrożonki, płacimy dodatkowo za lód. Niestety często stanowi on połowę wagi krewetek, czy kalmarów.
Najlepszym wyjściem jest sklep rybny. Właściciele takich miejsc dbają o szybkie dostawy i oferują swoim klientom produkty dobrej jakości. Podczas wyboru owoców morza warto zwrócić uwagę na ich zapach. Jeżeli są świeże, poczujemy przyjemny morski aromat. W przypadku zakupu małży należy sprawdzić, czy wszystkie mają zamknięte skorupki. Mięczaki z otwartymi skorupkami nie nadają się do spożycia.
Pomysł na proste i smaczne krewetki
Jeżeli nie miałeś dotychczas możliwości spróbowania owoców morza, na pierwszy raz wybierz krewetki. W smaku przypominają one kurczaka. Są bardzo delikatne i dobrze łączą się z różnymi przyprawami. Można dodać je do makaronu lub sałatki. Poniżej znajdziesz jednak przepis na najprostszą i najbardziej klasyczną wersję. Do jej przygotowania potrzebnych jest tylko kilka składników, takich jak:
- obrane krewetki królewskie – 20 sztuk
- oliwa – 70 ml
- czosnek – 3 ząbki
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz cytrynowy
- świeża natka pietruszki
- białe, wytrawne wino – 100 ml
Sposób przygotowania
- Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, następnie wsypujemy go do miseczki lub plastikowego pojemnika.
- Do pojemnika dorzucamy również krewetki.
- Wlewamy do niego oliwę oraz sok z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym do smaku.
- Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po upływie tego czasu, rozgrzewamy na gazie patelnię i wrzucamy na nią zamarynowane krewetki.
- Dolewamy białe wino i smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty.
- Na chwilę przed końcem smażenia dodajemy na patelnię posiekaną natkę pietruszki.
Krewetki w takiej odsłonie można jeść na ciepło, jak i na zimno.